Kétszáznegyven oldalon az Erdélyi Fejedelemség pénzverésének másfél évszázados története

Kétszáznegyven oldalon az Erdélyi Fejedelemség pénzverésének másfél évszázados története

Hiánypótló kötetet adott ki a jegybank Tündérkert ezüstje – Erdélyi tallérgyűjtemény a Magyar Nemzeti Bankban címmel. A 240 oldalas gazdagon illusztrált könyv az Értéktár program keretében 2015-ben megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény teljes katalógusa, amely tartalmazza mind a 220 darab érme és érem – tallér, féltallér, negyedtallér és emlékérem – részletes leírását és méretazonos fényképét. Az MNB Értéktár program keretében az elmúlt években számos egyedi műtárgy (festmény, dagerrotípia, bútor) és műtárgycsoport került megvásárlásra, amelyek közül értékében és jelentőségében egyaránt kiemelkedik a 2015-ben Törő István műgyűjtő-galériatulajdonostól megvásárolt 16–17. századi erdélyi tallérgyűjtemény, amely voltaképpen három generáció – nagyapa, apa és fia – évtizedeken át folytatott gyűjtőmunkájának az eredménye. Az eredetileg 216 darab ezüstpénzt tarta lmazó kollekció – a korábbi tulajdonos későbbi nagyvonalú ajándéka révén – immáron 220 pénzérmét számlál.

A gyűjteményt az MNB a vásárlást követően a Magyar Nemzeti Múzeumba helyezte ötéves letétbe, így segítve elő annak tudományos feldolgozását. Ez részben már meg is történt, hiszen 2016 nyarán Tündérkert ezüstje címen kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében, méltó módon mutatva be első alkalommal a nagyközönségnek a kincset. A kiállításhoz reprezentatív katalógus is készült. A kedvező fogadtatás láttán vált nyilvánvalóvá, hogy ennek a gyűjteménynek a bemutatását nem szabad csupán a fővárosra korlátozni. Így indult országjáró útjára 2017 tavaszán Fejedelmi kincsek címen az a vándorkiállítás, amelyben a talléranyag kiegészült a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből származó erdélyi aranypénzekkel és korabeli verőszerszámokkal, tovább színesítve a tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum erdélyi fejedelmi fegyvereivel.

A kiállításokkal párhuzamosan tovább folyt a minden részletre kiterjedő tudományos feldolgozás a Magyar Nemzeti Múzeumban, s ennek eredménye a mostani kötet.

A könyv azonban sokkal több, mint egy egyszerű gyűjteményi katalógus, szakavatott kutatók – régészek, történészek, művészettörténészek és numizmatikusok – írtak hozzá olyan tanulmányokat, amelyek felölelik az Erdélyi Fejedelemség pénzverése másfél évszázados történetének szinte minden aspektusát. Olvashatunk benne a fejedelemség bányászatáról, a korabeli pénzforgalomról és pénzértékviszonyokról, végig követhetjük a fejedelmek uralkodói címeinek változásait a kezdetektől a fejedelemség végnapjaiig. Részletes tanulmányokból ismerhetjük meg a pénzek éremképi elemeinek a hátterét: a változatos portréábrázolásokat, a heraldikai elemeket, vagyis a címereket, és azt is, miként adta vissza a vésnök a fejedelmi jelképek és fegyverek (páncél, buzogány és szablya) ábrázolását magukon a pénzeken. Végül, de nem utolsósorban megismerkedhetünk azzal a Magyar Nemzeti Bank által őrzö tt verőszerszám-gyűjteménnyel, amely eredeti 17. századi erdélyi verőtöveket is őriz.

Forrás: Pénzverő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük